Corona nieuws van de Nederlandse en Belgische ambassadeurs.

26-04-2020

Afbouw lockdown in fasen

De Spaanse regering heeft aangekondigd de afbouw van de lockdown in 4 fases in te delen. De afbouw zal op zijn minst 8 weken duren.

De data van de afbouw zullen per autonome communiteit verschillen en kunnen bij tegenvallende ontwikkelingen bijgesteld worden. De data die worden genoemd zijn derhalve richtdata.

Van de maatregelen die betrekking hebben op de economie zijn de kernwoorden vet weergegeven.

Fase 0: Voorafgaand

Tijdens deze fase zullen er enkele verlichtingsmaatregelen worden genomen:

 • Kinderen mogen naar buiten (al van kracht).
 • Per 2 mei: individuele sportbeoefening in de buitenlucht.
 • Per 4 mei: Opening van kleine bedrijven op afspraak en enkel voor individuele klantenzorg.
 • Per 4 mei: Klanten mogen eten afhalen bij bars en restaurants, mits op afspraak.

Fase 1: Aanvang

Vooralsnog is aangekondigd dat deze fase op 11 mei in alle provincies in zou kunnen gaan, mits de statistieken goed gaan. Belangrijkste stappen:

 • Commerciële panden en winkels met uitzondering van winkelcentra mogen worden geopend, maar de capaciteit blijft beperkt tot 30% en er dient een minimale afstand van 2 meter tussen klanten te worden aangehouden. Als dit niet mogelijk is, mag er maar één klant de winkel binnen. Er zullen speciale openingstijden worden vastgesteld voor 65-plussers.
 • Bars en restaurants mogen hun terrassen tot 30% van hun capaciteit openstellen (klanten mogen niet binnen).
 • Hotels mogen weer worden geopend met uitzondering van gemeenschappelijke ruimten (zoals ontbijtzalen).
 • Mensen mogen weer naar hun tweede woning, mits deze zich in dezelfde provincie bevindt.
 • Kerken en gebedshuizen mogen weer beperkt open (30% van de capaciteit).

Fase 2: Tussenfase

Voor de volgende fase is de richtdatum 24-26 mei. De belangrijkste maatregelen:

 • Restaurants en barren mogen ook weer klanten binnen ontvangen, maar op een derde van de voormalige capaciteit en met voldoende afstand tussen de klanten.
 • Bioscopen, theaters en auditoria mogen voor een derde open, evenals musea en conferentieruimtes.
 • Concerten en evenementen in de buitenlucht worden weer toegestaan voor maximaal 400 (zittende) bezoekers. Binnen geldt een maximum van 50 personen.
 • De hervatting van professionele sportcompetities wordt toegestaan

Fase 3: Openingsfase

Deze laatste fase die in principe 8-10 juni in dient te gaan betekent terug naar het 'nieuwe normaal'.

 • Handel, restaurants, bars en hotels kunnen hun capaciteit tot 50% verhogen zolang de afstand van 2 meter tussen mensen gerespecteerd wordt.
 • In deze fase is er ook weer mobiliteit mogelijk tussen de verschillende provincies.

Wanneer treedt de volgende fase in werking?

Hoewel er geen specifieke data zijn vastgesteld, wordt er wel gesproken over de volgende tijdsplanning:

 • Fase 0: 04/05 - 10/05
 • Fase 1: 11/05 - 24/05
 • Fase 2: 25/05 - 07/06
 • Fase 3: 08/06 - 21/06

Hierbij wordt steeds per provincie bepaald of de voorwaarden voor de volgende fase worden gehaald. De afbouw zal dus niet precies tegelijkertijd in het hele land plaatsvinden. De regering heeft ook aangegeven dat tussen 2 fases minstens 2 weken tijd moet zitten.

Gedurende fase 0 zal de voorbereiding vanuit alle openbare instellingen worden geïntensiveerd met het oog op bijvoorbeeld bewegwijzering en het nemen van beschermende maatregelen die nodig zijn voor de start van fase 1.

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 - 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀, 𝟭𝟴 𝗺𝗲𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟬 𝟮𝟯:𝟭𝟱

Ik merk dat ik vandaag wat langer dan gebruikelijk naar het witte computerscherm zit te staren, voordat ik begin de 'update' te typen. In maart en april had ik een soort ritme opgebouwd, dat moet ik nu weer terug zien te vinden. Bovendien heeft Bartjan met zijn 'Schwung', humor en verzorgd taalgebruik de lat een stuk hoger gelegd. Ik hoop dan ook dat hij nog regelmatig op deze plek zal schrijven, voordat hij deze zomer na vier jaar Madrid zal verlaten. Wij zullen hem erg gaan missen. Overigens zit hij met zijn gezin in een lastig parket. Door de Coronacrisis is het nog niet duidelijk of de overplaatsingen deze zomer volgens planning kunnen plaatsvinden. Maar de kinderen zijn bijvoorbeeld al uitgeschreven op hun huidige school. Zelfs 'beroepsnomaden' raken door Corona van slag.

In de twee weken dat ik eruit ben geweest zijn de cijfers in Spanje enorm verbeterd. In Andalusië (met 8,5 miljoen inwoners de grootste regio van Spanje) was er het afgelopen etmaal niet één COVID-sterfgeval, in Madrid werden vandaag maar 5 nieuwe besmettingen gemeld.

Nu is de uitdaging om dit vast te houden, juist ook in deze ingewikkelde periode waarin het sterk aankomt op ieders verantwoordelijkheidsbesef. Voor degenen die de beslissingen moeten nemen, is dit zenuwslopend. Ik heb de afgelopen dagen in Nederland zelf ervaren hoe snel je weer losser wordt in je gedrag, zodra de cijfers beter zijn en de maatregelen losser worden. Ik las een interview met een ziekenhuisdirecteur in Breda, die het allemaal griezelig snel vond gaan, vooral ook omdat het zorgsysteem in Brabant op korte termijn geen tweede grote golf kan verdragen: veel mensen zijn overbelast en moeten eerst uitrusten en op krachten komen. Deze ziekenhuisbestuurder houdt er dus serieus rekening mee dat meer vrijheid weer tot (veel) meer besmettingen gaat leiden. Wellicht speelt dit soort overwegingen ook in Spanje een rol bij de keuze om, met name in Madrid en Barcelona waar nog duizenden mensen op de IC's liggen, erg voorzichtig aan te doen.

Wat betreft de afbouw van de maatregelen in Spanje: gisteren hebben we een overzicht van de jongste besluiten uit het Spaanse staatsblad (B.O.E.) gedeeld (zie hier: https://www.facebook.com/NLambassadeSpanje/posts/3645511875463849?__tn__=K-R). Het is erg veel informatie, maar daardoor redelijk volledig. Kijkt u s.v.p. als u een vraag heeft over de versoepeling van de maatregelen naar deze 'post'. Alle informatie die wij hebben, hebben wij in dit bericht gedeeld. Mocht u twijfels hebben bij bepaalde maatregelen in uw specifieke provincie, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de lokale autoriteiten. De provincies hebben de bevoegdheid gekregen nadere details zelf verder uit te werken. Het is voor de ambassade uitermate moeilijk om u van advies te voorzien v.w.b. specifieke lokale omstandigheden of uitzonderingen. U zult begrijpen dat we niet onze eigen interpretatie van het B.O.E. kunnen gaan verkondigen. We kunnen u alleen adviseren op basis van officiële informatie.

Met het betere weer wordt de vraag hoe het toeristenseizoen eruit gaat zien steeds actueler. Die is niet alleen voor reizigers van belang, maar ook voor de miljoenen mensen die in Spanje van het toerisme leven. Zaterdag was het grote nieuws dat Italië vanaf begin juni weer 'open' gaat voor het toerisme. Zeker is dat Spanje dat voorbeeld niet direct gaat volgen. Maar de laatste uitspraken op regeringsniveau geven wel enige hoop dat eerdere geruchten dat Spanje tot oktober dicht zou blijven, voorbarig waren. De regering legt nu een verband tussen het opheffen van de binnenlandse (interprovinciale) reisverboden en het openen van de Spaanse buitengrens. Zoals u weet is het herstel van de bewegingsvrijheid tussen provincies voorzien als alle provincies de vier fasen hebben doorlopen. Dat moment breekt, mits alles goed gaat (!), eind juni aan. De Spaanse Minister van Transport heeft vandaag aangegeven dat hij verwacht dat dan ook de grenzen met de EU open kunnen. Ik heb andere regeringsvertegenwoordigers nog iets voorzichtigere termen horen gebruiken. Er wordt ook nog nagedacht over maatregelen die het risico dat toeristen het virus weer naar Spanje brengen, zoveel mogelijk moeten verkleinen. Mijn voorlopige conclusie: het ziet er voor deze zomer beter uit dan enkele weken geleden, maar 100 procent zekerheid hebben we nog niet.

Oranje-keeper Sari van Veenendaal wilde de toekomst van het vliegverkeer niet afwachten en koos het zekere voor het onzekere: zij verruilt Atlético Madrid voor PSV. Jammer voor de colchoneros (de matrassenmakers, bijnaam van de Atlético-spelers), maar ook wel begrijpelijk. Al moet ik daarbij wel bekennen dat ik al op mijn elfde bij 'Philips' op de jongenstribune stond.

Bij alle maatregelen om Corona eronder te krijgen, hoort ook een actief testbeleid. En communicatie is belangrijk. Dat bracht de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo ertoe om publiekelijk wat neusslijm (daar zijn ook andere woorden voor) af te staan, om zo te laten zien dat een PCR-test eenvoudig en helemaal niet eng is. Ik moet bekennen dat het me een beetje deed denken aan die stunt van Minister van Toerisme Manuel Fraga in 1966. Die nam een duik in de Middellandse Zee bij Almería om aan te tonen dat het helemaal niet erg was dat er kort daarvoor een Amerikaanse atoombom in zee gevallen was (zie hier de video: https://www.20minutos.es/.../eghlwJM7-el-bano-de-fraga-en-pa.../

). En inderdaad, Fraga overleefde niet alleen dit, maar ook alle politieke veranderingen daarna en bereikte de uitzonderlijke leeftijd van 90 jaar. Maar dat wist men toen nog niet, en het is zeer de vraag of dit soort stunts uiteindelijk bijdragen aan de geloofwaardigheid. Op dit moment is iedereen erop gebrand om duidelijk te maken dat Spanje weer een veilige toerismebestemming wordt. Toch zie ik nog geen politici in zwembroek klaar staan om de laatste twijfels weg te nemen. Ik wens u een prettige avond,

Jan Versteeg

Ambassadeur Jan Versteeg

11 uur ·

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲 - 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝗰𝗿𝗶𝘀𝗶𝘀, 𝟮𝟱 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟬, 𝟮𝟭:𝟯𝟬 𝘂𝘂𝗿

=== Aangepaste 5e alinea n.a.v. persconferentie MP Sánchez===

Cijfers delen en daar conclusies aan verbinden is riskant, dat merkte ik ook vandaag weer. Vanmorgen stond er weer een brij aan cijfers in de krant over de ontwikkeling van het virus, en ik kreeg de indruk dat ik er gisteren naast had gezeten met mijn 'positieve' trend. Na nog drie keer kijken bleek het mee te vallen, de getallen die ik gisteren noemde klopten, voor zover ik het nu kan overzien. Er zijn alleen voor bijvoorbeeld het aantal nieuwe besmettingen verschillende getallen correct, afhankelijk van definities en dergelijke. Ingewikkelde stuf. Mocht u denken dat er iets niet klopt, aarzel niet om ons te waarschuwen, want we willen geen 'fake news' verspreiden.

Toch wil ik vandaag, een dag waarop het officiële dodental iets hoger is dan het laagterecord van gisteren, nog een belangrijk positief getal noemen. Ik las in de lokale krant van Valencia dat in die regio in één week de bezetting van de IC's met 25 procent (!) is afgenomen. Als dat zich bestendigt, is het heel positief nieuws. Het sluit ook aan bij een bericht dat een van u postte, namelijk dat het ziekenhuis in Orihuela weer is begonnen met het oproepen van mensen voor onderzoeken die niets met COVID19 te maken hebben. Dus ook daar is het virus duidelijk op de terugtocht.

Het is ook hard nodig dat de druk op de hulpverleners afneemt. Ik scheef vorige week al over de situatie in het ziekenhuis van dokter Hanneke de Boer. Vandaag las ik dat er in totaal 37.000 zorgmedewerkers door het virus zijn getroffen. En er zijn bijvoorbeeld ook aanwijzingen dat er veel zieken zijn onder de militairen van de UME, de speciale militaire eenheid die onder meer duizenden verzorgingstehuizen hebben ontsmet. Overigens zijn er onder de militairen, die waarschijnlijk jong en bovengemiddeld fit zijn, niet veel zware gevallen.

Nu we het over verzorgingstehuizen hebben: veel mensen waren zo vriendelijk om te informeren naar de situatie in het verzorgingstehuis van mijn vader, waarover ik een paar weken geleden iets had geschreven. Nadat enkele weken terug de zieken naar een speciale afdeling waren gebracht, is er nog een tijd met extra beschermingsmaatregelen gewerkt. Moeilijk voor de patiënten en moeilijk voor het fantastische verzorgende personeel. Gisteren kregen we goed nieuws. Er was vastgesteld dat het virus niet meer op de afdeling voorkwam, en dat de bewoners ook weer naar de binnentuin mochten voor een wandelingetje. Een enorme opluchting, want toen er drie van de zeven bewoners ziek bleken te zijn, werd het heel beklemmend. Nu hoop ik dat er ook nog goed nieuws komt voor de mensen die naar de speciale afdeling zijn over gebracht.

Over de 'desconfinamiento', de afbouw van de maatregelen, waar we allemaal zo naar uitkijken, kwam MP Sánchez vanavond met hoopgevend nieuws. Hij kondigde aan dat, mits de gunstige trend zich doorzet, er vanaf 2 mei een nieuwe stap wordt gezet: wandelen en sporten zal worden toegestaan, in het gezelschap van degene waarmee men woont. Wel zullen regels gelden. De details worden de komende dagen uitgewerkt, zodat a.s. dinsdag een besluit kan worden genomen. Op de vraag of er een bovengrens zal zijn aan de leeftijd van degenen die naar buiten kunnen, verwees Sánchez naar de uitwerking die nog moet plaatsvinden. We moeten dus nog even wachten voordat we de vlag definitief buiten kunnen hangen. Hij meldde verder dat er dinsdag in de Ministerraad ook een plan voor verdere stappen in de afbouw zal worden besproken. Die stappen kunnen hopelijk in mei en juni worden gezet. Hij benadrukte dat de stappen steeds afhankelijk zullen zijn van het verloop van de ziekte (en dus van het gedrag van de mensen) en per regio zullen verschillen.

Een aantal van u vroeg al naar de afbouw op de Canarische eilanden vanwege het relatief lage aantal besmettingen. Meerdere Spaanse regio's laten in de pers weten dat de afbouw bij hen eerder of anders moet gebeuren dan elders in het land. Soms geven feiten over de ziekte daartoe aanleiding, soms lijkt er ook een scheut politiek in te zitten. Het hoort bij Spanje, met zijn uitgestrektheid en zijn diversiteit. Morgen gaat premier Sánchez zijn zondag opnieuw besteden aan overleg met de 'presidentes' van de autonome gemeenschappen (regio's). Vooraf is al het signaal gegeven dat overleg en afstemming belangrijk is, dat er regionale verschillen zullen zijn, maar de nationale regering het laatste woord houdt.

Er waren kennelijk mensen die gisteren dachten 'hij plaatst die foto met die mooie kistjes, die man wil zeker zelf een lintje'. Dat is een ernstig misverstand. Wij doen gewoon ons werk waar we voor betaald worden. En we hebben van u echt al ruim voldoende waardering gehad. Er is geen mooiere beloning dan dat. Geen valse bescheidenheid, maar echt waar: we hebben - ondanks alles - de afgelopen zes weken met heel veel plezier voor u gewerkt, en we gaan daar graag mee door. Basta.

Overigens is er nog een andere dimensie die het werk zo leuk maakt, en dat is de samenwerking met de collega's. Ook al zaten we allemaal thuis, het liep als een trein. U kunt zich dat na het zien van het filmpje voorstellen. Overigens kon maar een deel van de ploeg een rol spelen in die video. Bij sommige lukte het om praktische redenen niet, anderen blijven liever buiten beeld en een aantal basisspelers had het gewoon te druk. Maar ook aan die onmisbare collega's zal ik uw enthousiaste reacties overbrengen. Wie ook buiten beeld bleven waren de honoraire consuls, onze onmisbare vertegenwoordigers in de regio's. 'Honorair' klinkt mooi, maar het betekent vooral dat ze geen salaris krijgen. 'Voor de eer' zijn deze tien consuls (vijf Nederlanders, vier Spanjaarden en een Belg) de afgelopen weken ook heel veel voor het Koninkrijk in touw geweest. Ik hoop ze ook nog eens allemaal aan u voor te stellen.

Dan is het nu tijd voor een experiment. Al drie, vier weken geleden kondigde ik aan dat de update misschien niet meer iedere dag ging verschijnen. Tot nu toe konden Bartjan en ik de verleiding niet weerstaan om toch dagelijks in de pen te klimmen. Maar morgen wilden we eens proberen een dagje over te slaan. Tenzij er belangrijk nieuws is dat niet tot maandag kan wachten. Normaal gesproken treffen we elkaar weer op Koningsdag.

Goede zondag!

Jan Versteeg

Beste landgenoten,

Het is al een tijd geleden dat ik u nog schreef. Ondertussen zijn de paasdagen, wellicht de vreemdste ooit in gans ons leven, voorbij. In Spanje, waar de Semana Santa normaal één van de topmomenten van het jaar is, werd deze periode in alle stilte beleefd.

De Spaanse regering heeft opnieuw de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verlengd, tot 26 april. Premier Sanchez gaf meteen de boodschap mee dat verdere verlengingen waarschijnlijk zijn. Het ziet er dus naar uit dat we in de komende weken niet onmiddellijk een einde aan de beperkingen voor onze manier van leven zullen meemaken. Ik sluit me dan ook opnieuw aan bij de expliciete aanbevelingen van de wetenschappelijke adviseurs en politieke verantwoordelijken om de regels nauwgezet na te leven. Het is de enige manier om zo vlug mogelijk de beperkende maatregelen op een geleidelijke manier te kunnen opheffen.

Een aantal Belgen zijn, via eigen transport, via commerciële vluchten of va de Nederlandse repatriëringsvlucht uit Malaga/Alicante van 11 april, naar hun thuisoord kunnen terugkeren. Ik vermoed dat ze zeer tevreden zijn om hun vertrouwde omgeving teruggevonden te hebben. De Belgische overheid zet haar inspanningen verder om landgenoten te repatriëren uit hun vakantieoorden. Ik had de gelegenheid om bij minister van Buitenlandse Zaken P. Goffin te pleiten voor duidelijkheid omtrent eventuele inspanningen t.v.v. de Belgische toeristen en overwinteraars die zich nog op de Canarische Eilanden en het Spaanse vasteland bevinden. U hoort hierover meer zodra een beslissing zou vallen. Ondertussen worden de terugkeermogelijkheden steeds beperkter. Op 13 april raakte bv. bekend dat Iberia haar vluchten naar Brussel stopzet tot 27 april. Ik herhaal dus dat u steeds vooraf moet checken met de luchtvaartmaatschappij wat het aanbod is; vaak worden de beslissingen op het laatste ogenblik genomen, wat een planning niet vergemakkelijkt. Tenslotte zijn we geïnformeerd dat een aantal privé-bedrijven busreizen organiseren, hoofdzakelijk vanuit de regio Benidorm/Calpe, om Belgen terug naar België te brengen.

Ik hoop dat u allen in goede gezondheid blijft verkeren.

Met vriendelijke groet,

Marc Calcoen
Ambassadeur van België

Ambassadeur Jan Versteeg 22 uur ·

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗷𝗲, 𝗖𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀, 𝟮𝟬 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟮𝟬𝟮𝟬, 𝟮𝟭.𝟬𝟬 𝘂𝘂𝗿

Nu wilde ik voor de derde keer op rij met een verwijzing naar het weer te beginnen. Ik beloof u, het is voorlopig de laatste keer, anders ga ik lijken op wijlen Jan Pelleboer (of, waarom niet, Armand Pien, die het nog veel langer volgehouden heeft). Bovendien vrees ik dat het weerbericht binnenkort steeds saaier wordt: alwéér zon. In ieder geval dacht ik vanmorgen: die voorjaarszon betekent vast goed nieuws. En ja. Voor het eerst een dag waarop het aantal sterfgevallen in Spanje onder 400 ligt. 399 om precies te zijn. Als ik de updates van de afgelopen weken en dagen dan nog eens teruglees, waarin we toch ook altijd met elkaar op zoek zijn geweest naar "goed nieuws", durf ik ook vandaag weer te schrijven dat het steeds meer de goede kant op gaat. Zelfs al komt er nog een 'weekendcorrectie'. Fernando Simón, u kent hem wel - de Spaanse Jaap van Dissel -, sprak het land vanochtend ook redelijk goedgehumeurd toe. Dat kwam onder meer omdat hij het nieuws kon delen dat , ondanks het feit dat er veel meer getest wordt (700.000 tests in de afgelopen week) het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen heel beperkt is. Het gaat goed, maar we moeten zeer waakzaam blijven, aldus Simón.

Dan de kwestie mondkapjes voor ouderen en kwetsbaren in de regio Valencia. U weet wel, de mondkapjes die 65-plussers en mensen met bepaalde aandoeningen op vertoon van hun SIP-kaart bij de apotheken in die regio kunnen (laten) ophalen. Ik had u gisteren geschreven dat onze consul in Valencia, Eric Nolte, bij de autoriteiten zou achterhalen hoe mensen die (nog) geen SIP-kaart hebben aan een mondkapje kunnen komen. Ik heb helaas nog geen goed nieuws. De Comunitat Valenciana heeft nog geen voorziening getroffen waardoor ook niet-residenten voor mondkapjes bij de apotheek terecht kunnen. Ik heb vandaag een mail gestuurd aan de Comunitat om te vragen om een oplossing. In de tussentijd, zo zei dhr Nolte's contact daar, mochten mensen echt behoefte hebben aan een dergelijk mondmasker, dan kunnen zij mondkapjes ophalen bij een openbaar vervoerstation. Het gaat om de zelfde maskers, alleen hoeft u daar geen documentatie, dus ook geen SIP-kaartje, te laten zien. Ze benadrukten ook dat, als u bij de groep kwetsbaren behoort, het verstandiger is dat iemand anders ze voor u te laten ophalen. Hopelijk kunnen we u snel berichten over een betere oplossing.

Verder heeft de persconferentie van minister-president Sanchez over de beoogde verlenging van de noodtoestand en stapsgewijze versoepelingen van de maatregelen bij u nogal wat reacties teweeggebracht. Ik schrijf 'beoogde', omdat de premier eerst (waarschijnlijk a.s. woensdag) akkoord van het parlement moet krijgen voor de verlenging van de noodtoestand en bijbehorende maatregelen. Er zijn veel vragen en ideeën over wat de juiste weg is naar een veilige en economisch verantwoorde herstart van de maatschappij. De ruimte voor dat debat is er, ook hier op deze Facebook-pagina. Beseft u zich alleen wel dat het voor ons, als formele instantie, moeilijk is om ons te mengen in de aanpak van de Spaanse regering. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van dit land en we kunnen erop vertrouwen dat de regering doet wat zij kan. Wat wij als ambassade kunnen doen, is het aanreiken van juiste en bevestigde informatie en het bieden van een platform voor de uitwisseling van gedachten (en zelfs wat lief en leed).

Over juiste informatie brak Jose Manuel Santiago, de baas van de Guardia Civil, gisteren ook een lans. Alleen koos hij zijn woorden iets te snel. Hij kreeg een stormvloed van kritiek te verduren, omdat hij had gewaarschuwd voor fake news over de Covid-aanpak van de Spaanse regering. Op zich goed. Hij formuleerde die oproep alleen wat onhandig, omdat hij daarbij ook stelde dat burgers, media en oppositie de overheid vooral haar werk moeten laten doen, zonder al teveel kritiek. U ziet het misgaan. Hem werd daarop censuur en inperking van de vrijheid van meningsuiting verweten. En dat was echt niet de bedoeling. Zo zien we maar weer; het is - juist in crisissituaties - ontzettend belangrijk om woorden zorgvuldig te kiezen. Juist wanneer het spannend wordt en er naast het verstand ook emoties om de hoek komen kijken. Niet altijd een succesvolle mix voor een goede uitkomst, maar vrijwel onvermijdelijk.

We blijven nog even bij het nut van informatiedeling. Ons bereiken verschillende verzoeken om een soort groep op te richten, via bijvoorbeeld Facebook, om lotgenoten bij elkaar te brengen die zich geconfronteerd zien met allerlei uitdagingen die deze noodsituatie met zich meebrengt. Onderling praktische informatie uitwisselen kan heel nuttig zijn. We gaan met het communicatieteam van de ambassade bekijken of er manieren zijn om het deze online community gemakkelijker kunnen maken om onderling te communiceren.

Laat ik van het moment gebruikmaken en afsluiten met een woord van dank. Aan u, de leden van deze community. Ik weet niet of u het zich realiseert, maar u draagt direct en indirect bij aan het welzijn van uw medelanders. Dit door de vragen die u stelt aan de ambassade en aan elkaar, de tips die u geeft, de bemoedigende woorden en de (reis)verhalen die u deelt. Het lijkt wel alsof, ondanks de ingewikkelde situatie waarin wij ons bevinden, de Nederlandstalige gemeenschap in Spanje hechter is geworden. En zo helpen we elkaar de tijd door te komen die ons nog rest totdat we weer echt van Spanje kunnen gaan genieten.

Ik wens u een fijne en rustige avond toe.

Jan Versteeg.Ambassadeur Jan Versteeg


N.B.
U heeft misschien al meegekregen dat de Guardia Civil vandaag per tweet benadrukt heeft dat het document dat veel Spaanse media gisteren deelden en dat ook in mijn update van gisteren werd genoemd, slechts een praktische aanwijzing was aan agenten, en dus niet als wetstekst kan worden beschouwd.
De enige teksten met juridische geldigheid, zijn de teksten die zijn gepubliceerd het staatsblad (BOE). Links naar die teksten vindt u bij de veelgestelde vragen op de Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade in Spanje. Daar vindt u onder de kop NOODTOESTAND EN ALGEMEEN GELDENDE MAATREGELEN ook een samenvatting in het Nederlands (die we naar beste eer en geweten voor u hebben gemaakt, maar waaraan geen rechten kunnen worden ontleend).

Foto: El Mundo (dank voor de tip Kyrán in ´t Veld)