Cuevas de San Josep in La Vall d’ Uixó

31-07-2019

Net als de vorige zomerclubreis was het weer vroeg uit de veren om bij de bushalte bij ons clubhuis te verzamelen. Om 07.15 uur was de bus aanwezig om ons de hele dag te vervoeren, en Raffa bleek deze keer onze chauffeur te zijn. Ger en Gerrie Walman waren als van ouds de geanimeerde reisleiders en we werden dan ook onderweg al getrakteerd op de nodige anekdotes en informatie over de streek waar we naar op weg waren.

Onderweg naar La Vall d' Uixó werd uiteraard een gezellige koffiepauze ingelast. Na aankomst op bestemming bleek het dorp in voorbereiding op een groot feest. Het geplande bezoek aan de lokale kerk kon daardoor plotseling niet doorgaan, want de pastoor had of opeens geen tijd of was het dorp ontvlucht om de feestdrukte te vermijden. Gevolg was dat er een alternatieve invulling moest worden gezocht. Dat was geen enkel punt. We begonnen met koffie/thee en andere versnaperingen in het lokale café. 

Vervolgens zijn we lopend het dorp ingegaan met een gids (2 zelfs) en met een enorme sleutel werd de lokale verdedigingstoren voor ons opengesteld. We konden via een best wel krappe wenteltrap tot helemaal boven in de toren klimmen, met prachtige vergezichten en we kregen een indruk van de inrichting en het gebruik van de toren.

Vervolgens zijn we met een treintje naar een lokale watermolen gegaan en kregen we de nodige uitleg over de distributie van het bronwater naar de landerijen in de omgeving.

Met de bus zijn we vervolgens naar het museum gereden van schoenenfabriek SegarrA. Daar kregen we een uitgebreide rondleiding en uitleg over het ontstaan van de fabriek in de 19 e eeuw, waar oorspronkelijk met 5 man espadrilles werden gemaakt. Na het binnenhalen van een grote order van het leger werd het bedrijf enorm uitgebreid, met op het hoogtepunt 3000 medewerkers. Ten behoeve van die medewerkers werden door de fabriekseigenaren huizen gebouwd, een hospitaal en scholen, waar men kon worden opgeleid voor de bediening van de diverse machines die bij de productie werden gebruikt. De fabriek had daardoor een enorme impact op het dorp en het welzijn van de mensen.

Ondertussen was een lunchtijd geworden en werd ons een heerlijke en gezellige 3 gangen-maaltijd aangeboden, met een drankje erbij. Toen we dat allemaal naar binnen hadden gewerkt was het tijd om met de bus naar de grotten te gaan, waar we in bootjes door de ondergrondse rivier de grotten gingen bekijken. Doordat we net wat later aankomen dan was gepland bleken we de boot te hebben gemist en moesten we even wachten. Geen straf, want het was prachtig weer en er waren winkeltjes en allerlei terrasjes. 

Het was het wachten waard, want de tocht met de bootjes was werkelijk adembenemend. We werden ook nog eens verrast met een demonstratie van de prachtige akoestiek in de grotten door een muziekuitvoering met lichtshow.

Na deze belevenis werd het tijd voor de terugreis en Raffa zorgde ervoor dat we allemaal weer veilig in Calpe arriveerden. We waren een enorme ervaring rijker met (nogmaals) dank aan Ger en Gerrie voor alle goede zorgen en het prachtige programma en we zien alweer uit naar de volgende trip.

Everlyn en Pieter