Een interessant dagje “Sagunto”.

26-04-2019

Op een mooie, doch frisse ochtend, stonden ongeveer 40 clubleden bij de bushalte bij de Club te wachten op de Ifach-bus.

Zoals gewoonlijk was die op tijd met de bij ons bekende chauffeur, Louis. Via de N332 naar de AP7, ging het richting Valencia. Tijdens de rit, die ongeveer 2,5 uur zou duren, gaf Heleen een korte uitleg over deze excursie. Even voor Valencia verlieten we de AP7, om een toer te maken door het mooie natuurgebied, "Albufeira".

Een sanitaire stop bleek niet nodig en om circa 11.00 uur kwamen wij op de "losplaats" in Sagunto aan. Het lokale, kleine Toeristen Info kantoortje werd bestormd en met de nodige info en plattegronden begonnen we om Sagunto te verkennen. Sommigen dronken eerst koffie, alvorens aan dat avontuur te beginnen. Liz en ik besloten aan de hand van de door haar uitgeprinte (Google!!!) informatie de diverse bezienswaardigheden te verkennen.

Sagunto bestaat in feite uit 2 delen; het historische Sagunto en het nieuwe, waar de industrie is gevestigd. Inderdaad, Sagunto is een stadje met een zeer oud, historisch verleden. Het oude centrum ademt "verleden". Oude, dikke muren met dito poorten, huizen die er al eeuwen hebben gestaan, te veel om op te noemen. De bochtige, smalle straatjes zijn een lust voor het oog, maar het lopen erdoor eist wel een goede conditie. Helaas was de fraaie Santa Maria kerk (14de eeuw) gesloten. Dus op naar het archeologisch museum. In dit kleine, doch zeer verzorgde museum, worden allerlei lokaal opgegraven artikelen tentoongesteld. Beelden uit zandsteen gehouwen, kleine bronzen beeldjes, bronzen mantelspelden, naalden, olielampjes, munten, gerestaureerde schalen en kannetjes, amfora's etc. Het is een (spannende) gedachte dat deze voorwerpen heel lang geleden door mensen zoals wij, gebruikt zijn.

Hierna ging het naar Casa del Berenguer. Een museum waarin een groot deel van de expositie was gewijd aan Griekse drama's. Natuurlijk, de Trojaanse oorlog wordt niet vergeten (U weet wel). Helena, de vrouw van koning Menelaos van Sparta, werd door Paris, een prins van de stad Troje geschaakt, Menelaos boos, bundelde de krachten van een aantal Griekse stadstaten, belegerde gedurende 10 jaar Troje, met als hoogtepunten de strijd tussen de Griekse held Achilles en de Trojaanse Hektor.

Deze laatste verloor het gevecht. Troje werd uiteindelijk ingenomen, doordat de inwoners een groot houten paard de stad in sleepten - het paard van Troje - waarin een groep Griekse commando's zaten die de poorten van de stad openden.

De expositie toonde een groot aantal fraaie kostuums, die de acteurs dragen tijdens de opvoering van de diverse Griekse drama's. Zelfs de wapenrustingen van Achilles en Hektor waren aanwezig!! Deze drama's worden opgevoerd in het ten dele gerestaureerde amfitheater in Sagunto. 

De spreuk indachtig "de politie is je beste vriend" vroeg zij aan een 2 tal agenten, hoe we aan een taxi konden komen. Een agent ging spontaan per mobiel een taxi voor ons bestellen!! Met Mireille en Jenny, begon een interessante mini-excursie.

De chauffeur sprak ABS (Algemeen Beschaafd Spaans!!) en was een uitstekende gids.

Hierna gingen we lunchen. Een leuk detail; we bestelden rode Rioja, waar bijna L(i)Z op stond - zie foto. Na deze smakelijke lunch kwam Liz met het prima idee om per taxi het stadje te verkennen en ook naar het hooggelegen kasteel te gaan. Maar hoe kom je aan een taxi??

Zie je het? LiZ
Zie je het? LiZ
Ziet er toch wel erg gezellig uit.
Ziet er toch wel erg gezellig uit.

Dit kleine stadje heeft een uitgebreid industriegebied. Mercadona heeft er zijn grootste productiefaciliteit in Spanje, Ford heeft er een grote assemblagefabriek, er zijn veel metaal verwerkende bedrijven etc. Sagunto heeft tot de jaren '70 een belangrijke rol gespeeld in de ijzer producerende markt. Er waren 3 hoogovens. Twee zijn er afgebroken en 1 staat er voor toeristische informatie - de Horno Alto.

Het oude kasteel is helaas niet veel meer dan een verzameling verweerde stenen en muren met weinig informatie; hier waren we gauw klaar; met de taxi naar boven, lopend terug. De taxi excursie duurde ruim een uur. Al met al, kunnen we terugkijken op een fijne en interessante dag.

Om 19.00 uur werd de terugreis naar Calpe aanvaard en om 21.00 uur waren we bij de bekende bushalte. Dank aan Heleen, Sjef en Svetlana die veel werk hebben verzet om deze dag mogelijk te maken.

Bekijk hieronder de foto's.  Don Fredrikz.

Foto's van Frank van Uffelen