Een weekje Noord Spanje door Don Fredrikz

15-12-2018 17:57

Een weekje Noord Spanje.

Eindelijk was het dan zover: na maanden van voorbereiding vertrokken wij op 21 oktober om 06.00 uur (!!) vanaf de bushalte bij het clubgebouw naar Santa Cruz de Bezana, Cantabria. 

Na zo'n 10 uur rijden en verschillende korte pauzes, kwamen we in de vooravond in het hotel. De volgende dag vertrokken wij naar Santander, de hoofdstad van Cantabria. Hier bezochten wij de fraaie tuinen, liepen we een lange trap op naar een kathedraal en hadden een fraai uitzicht bij de vuurtoren. Het Palacio Real is inderdaad mooi, ook al zagen we alleen de buitenkant.

's Middags gingen we naar Santilla del Mar. Een schilderachtig plaatsje met een middeleeuws centrum. De gids wees ons op de diverse bezienswaardigheden. De volgende dag reden we naar Oviedo, de hoofdstad van Asturias. Wederom een mooie stad ( zoals er vele zijn in Spanje). We maakten een stadstour. We zagen paleizen, een theater waar jaarlijks prijsuitreikingen plaatsvinden. We kregen gelegenheid om zelf wat te verkennen; het plein voor het gemeentehuis was het "meeting point". Lunch in een plaatselijk restaurant.

In Gijon werden lokale bezienswaardigheden bezocht, zoals de heuvel van de Heilige Catalina en de plaatselijke universiteit. Deze stad staat ook bekend om de "cider"; bij de haven stond een "monument", gemaakt van (lege) flessen!!!

Op de 4 de dag gingen we naar de hoofdstad van het koninkrijk Astur, Cangas de Onis. We zagen veel fraaie zaken, zoals kerken en paleizen. We bezochten een basiliek, waar we zelfs een heilige grot met een beeltenis van de Maagd zagen. De gids vertelde ons dat Spanjaarden, die in de voor-vorige eeuw naar Amerika geëmigreerd waren en daar hun kapitaal hadden gemaakt, bij terugkeer in Spanje imposante huizen lieten bouwen. Deze Spanjaarden werden "Indianen" genoemd en de wijk waar in ze woonden heet nu de "Indiaanse" wijk. De huizen die ons werden getoond zijn inderdaad groot en indrukwekkend.

Op de 5 de dag bezochten we onder meer Picos de Europa; de rit erheen was al een sensatie; smalle wegen en weg-reconstructies. Het uitzicht vanaf de top was imponerend. De waarschuwing dat het daar kouder zou zijn dan bij het hotel, was waar; velen hadden dan ook warmere kleding aangetrokken. Jammer dat het restaurant gesloten was.

Hierna werd de historische stad Potes bezocht. 's Middags werd de stad Comillas bezocht, waar we diverse bezienswaardigheden bekeken c.q. bezochten.

Resumerend kan gesteld worden dat het vele werk van Sjef, Svetlana en Kees ons een paar zeer interessante dagen hebben bezorgd. Door de grote afstanden en het volledige programma ook wel vermoeiend. De lokale gidsen waren actief en goed geïnformeerd.

Dank aan de organisatoren; ga zo door. We zijn benieuwd naar het volgende uitstapje.

Don Fredrikz