Fietsen in de omgeving van Jaèn

15-12-2018 17:57

Onlangs hebben wij enkele dagen gefietst in de omgeving van Jaén. Daar begint een van de vele fietspaden die door de overheid zijn aangelegd op het traject van voormalige spoorlijnen, de Via Verde del Aceite. De totale afstand van deze Via Verde is 55 km. Wij hebben in 2 dagen zo'n 32 km. van deze route gefietst (heen en terug). De tocht voert dwars door onafzienbare olijfbomenvelden, met prachtige vergezichten, door tunnels, over oude spoorbruggen en nieuw aangelegde viaducten. Werkelijk een schitterende route met alleen fietsers en voetgangers over voornamelijk geasfalteerde paden en af en toe wat gravel. We hebben gefietst op een e-bike. De toch al geringe hoogteverschillen merk je dan nauwelijks.

De route begint op de via Polideportivo de las Fuentezuelas in Jaén. Het begin is wat lastig te vinden. Je kunt het beste met de auto naar het begin van de route rijden en dan daar parkeren en de fietsen van de auto halen. Fietsen in Jaén zelf is niet aan te raden, ronduit gevaarlijk zelfs (er is ook geen fietser te bekennen). De route zelf is uitstekend bewegwijzerd.

Een prima hotel vlak bij het centrum van Jaén is Hotel Condestable Iranzo, Paseo de la Estación 32, 23008 Jaén. De voordeligste tarieven inclusief prima ontbijt vind je op booking.com.

Jaén zelf is zeker de moeite van het bezichtigen waard, met o.a. een fraaie kathedraal en een hoger gelegen Castillo met een schitterend uitzicht. Verder is het absoluut een aanrader om het stadje Baeza te bezoeken. Baeza ligt op ongeveer 50 km van Jaén en heeft een prachtig oud centrum met fraaie renaissancegebouwen. Samen met het nabijgelegen Úbeda staat Baeza op de werelderfgoedlijst.

Bijgaand wat foto's van de kathedraal in Jaén, de fietsroute en enkele gebouwen in Baeza.

Wil je meer weten, dan kun je me een mailtje sturen: hansgorp1@gmail.com 

Hans van Gorp

Hieronder enkele foto's.

Fietsen in de omgeving van Jaèn

Hans van Gorp