Het Kleed van Kees

23-03-2019

Beste leden van de NTCC,

Tijdens de laatste trip naar Sevilla en Cordoba, welke een fantastische reis was en goed was georganiseerd door onze voortreffelijke reiscommissie, hebben de deelnemers in ons laatste verblijf zeker het bijgevoegde wandkleed in de hal van ons Hotel Maimonides gezien. Met diverse leden hebben we getracht om een antwoord te vinden op de betekenis, of het verhaal achter dit doek.

Inmiddels heb ik het antwoord gevonden en wil ik het dan ook aan u doorgeven; 

Het wandkleed is echt alleen bedoeld als versiering en niet als wandtapijt. Een versiering met uitgebeeld verhaal. Waarschijnlijk van zijde gemaakt. Gezien de dieptewerking (gebruik van perspectief in de bovenzijde en de plaatsing van de zuilen (voor/achter) nog niet zo oud. Veel ornamenten uit de "Moorse beschaving" zijn gestileerd gebruikt. Vrouwen (links) uit de harem maken muziek (achtergrond). In het midden zit een belangrijk figuur die audiëntie bied aan belangrijke mannen die van rechts komen.

Verder is het een mooi kleed en geeft mogelijk een belangrijke gebeurtenis weer, verbeeld uit de Moorse geschiedenis in Seville / Cordoba.

Mvgr. Kees den Exter