Número de Identidad de Extranjero (N.I.E.)

04-10-2018

Procedure aanvraag NIE-nummer

Een NIE nummer is een identificatienummer voor buitenlanders.

Buitenlanders die in Spanje contracten willen afsluiten bijv. koop- of huurcontracten of contracten voor telefonie, verzekeringen e.d. moeten beschikken over een NIE-nummer. Dit nummer is o.a. ook nodig om je te kunnen inschrijven in het bevolkingsregister, een bankrekening te kunnen openen, motorrijtuigenbelasting te kunnen betalen, gebruik te kunnen maken van de Seguridad Social, onderwijs te kunnen volgen, een voertuig te kopen etc. etc.

Ik wil me hier beperken tot de procedure voor het aanvragen van een NIE-nummer voor buitenlanders in Calpe en omgeving. Een gestor wil je graag behulpzaam zijn bij de aanvraag. Hiervoor betaal je bedragen die kunnen oplopen tot een paar honderd euro voor 2 personen. Je kunt het echter goed zelf doen. De procedure hiervoor verandert helaas regelmatig. Op dit moment (voorjaar 2018) geldt het volgende:

Selecteer eerst de provincie Alicante en CNP-asignacion de NIE, vul daarna je paspoortnummer, voor- en achternaam, geboortedatum en land van herkomst in. Geef aan of je in Denia of Benidorm je NIE nummer wilt gaan halen. Leg de afspraak vast op een tijdstip dat je schikt. (LET OP: het kan soms wel 6 weken of langer duren voordat je een afspraak kunt maken!) Je krijgt een bevestiging per e-mail. Je kunt via het nummer dat je bij de afspraak krijgt toegewezen altijd deze afspraak weer wijzigen. Maak een kopie van de e-mail en neem deze t.z.t. mee.

Ga naar https://extranjeros.empleo.gob.es en download modelo EX15. Vul dit in en geef bij 4.2 Motivos aan: por intereses economicos en vul in: para abrir cuenta bancaria. Maak een kopie en neem deze t.z.t. mee.

  • Ga naar https://sede.policia.gob.es/Tasa790_012 en vul dit formulier in (kruis in 2e kolom aan: asignación NIE). Je kunt dit formulier digitaal invullen en uitprinten. Ga hiermee naar een bankkantoor en betaal de leges € 9.54. Je krijgt dit formulier met bankstempel mee terug. Maak ook een kopie!

Maak een kopie van je paspoort. Op het moment van de cita previa neem je alle originelen én kopieen mee: afspraak cita previa, ex 15, tasa 790 en paspoort.

Adres Benidorm: C/ Apolo XI 36

Adres Denia: C/ Castell D'Olimbroi 5

LET OP: in het verleden was het mogelijk om in Altea een NIE-nummer aan te vragen. Nu is dat niet meer mogelijk.

Je krijgt het NIE nummer meteen mee op een A4 tje. Maak kopieën en bewaar het origineel goed. Succes.

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je me een e-mail sturen: hansgorp1@gmail.com

Hans van Gorp