Presentatie Mosselmiddag

08-10-2018

Het sorteren en schoonmaken was vroeger handwerk.​
Het sorteren en schoonmaken was vroeger handwerk.​

Van oudsher worden er mosselen gekweekt in zeeland voornamelijk in de dorpen Yerseke, Bruinisse en Zierikzee.​

Yerseke is hier wel het episch centrum wat betreft deze zilte cultuur.​

Maar ook worden er andere schelpculturen gekweekt zoals Kokkinnen en Oesters​

Het opvissen en verwerken van de mosselen aan boord van de mosselkotter.
Het opvissen en verwerken van de mosselen aan boord van de mosselkotter.

Voor de afsluiting van de Oosterschelde werden de mosselen voornamelijk in de Oosterschelde gekweekt en geoogst.​

Tegenwoordig worden de mosselen gezaaid op de wadden en daarna wanneer ze zijn opgekweekt verwaterd in de Oosterschelde.​

​Daarna worden ze wederom opgevist om daarna in de mosselindustrie te worden verwerkt.​    

Na het aan land brengen van de mosselen worden deze in de diverse mosselbedrijven verwerkt tot mosselconserven of panklare mosselen zoals deze welke jullie nu zal worden voorgeschoteld.

Hoe eet je ze eigenlijk?​

Neem een eerste stevige schelp en haal daar de mossel uit, gewoon opeten natuurlijk :-). ​

Dan kan je met die lege schelp de rest van de mosselen van hun jasje ontdoen.​

Op de tafel licht een kunstschelp voor u.​

Smakelijk eten, we hopen dat jullie er van genieten.​

Organisatie: Adri en Kees den Exter, Marianne en Martin Florusse.​

Met dank aan:​ Mart van den Burg van​

"Mart Cargo" voor het ​gratis vervoer van ​de mosselen van ​Nederland naar Spanje.​

Rogier en Marie-Rose hebben de mosselen gekookt.​ Rogier was de kok.​

Achter de bar stonden Lothar en Marjo Cnossen.​

Het bijstandsteam
Het bijstandsteam
De Chef
De Chef
Chef de Cuisine
Chef de Cuisine