Verkenning van Parcent

11-07-2019

Op 10 juli was het dan zover; na maanden van voorbereiding ging Svetlana ons voor bij de "Verkenning van Parcent".

Op deze stralende en warme dag werden we door Svetlana en Robert op een doorgaande weg in Parcent ontvangen. Nadat iedereen present was, reden we naar de oorspronkelijke wasplaats, waar de vrouwen van Parcent in het verleden de wekelijkse was deden. Hier gaf Svetlana een uitgebreid verslag over Parcent; deze naam is van Latijnse origine en het was een Moorse stad, totdat Jacobus van Aragon het veroverde in 1256.

Parcent is een klein, typisch Spaans dorpje, gelegen in de Jalon. Het is ca. 12 km2 in oppervlakte en telt ca. 1000 inwoners. Na deze uitleg reden we naar een nieuwe parkeerplaats, die speciaal voor ons gereserveerd leek te zijn. Parcent ligt op ca. 400 mtr. boven zee niveau en ook in het dorp is het regelmatig "hellinkje op".

We bezochten het stadhuis, waarin zich een theater/bioscoop bevindt. We stonden stil bij een fraaie villa, waar zich in de jaren 20 (?) een drama heeft voltrokken. In het kort; de waterpomp van deze villa deed het op een bepaald moment niet - 4 mannen daalden af naar de machinekamer en kwamen niet meer levend terug (koolmonoxide??). De toenmalige bewoner wilde er niet meer in wonen en nu is het eigendom van een Engelse dame.

We bezochten de lokale kerk, met een eenvoudig, doch mooi interieur; deze kerk werd speciaal voor ons geopend.

Hierna kwam de verrassing. Op het programma stond aanvankelijk een bezoek aan een bodega, maar die cancelde het bezoek. Svetlana had hier een prachtig alternatief voor gevonden; een bezoek aan een typisch Spaanse woning. Van buiten lijken Spaanse dorpswoningen klein. Echter, schijn bedriegt, want ze zijn vaak erg diep. Ook deze woning dus; we mochten alle vertrekken bezichtigen, om daarna van heerlijke wijn en tapas te genieten. Dit bezoek was een "schot in de roos". Een belangrijk detail; de relatie tussen de Vroegop's en deze dame, die eigenaar van het appartement is waar Svetlana en Robert wonen, is zo goed dat zij haar huis ter bezichtiging beschikbaar stelde. Het is opvallend hoe goed Svetlana en Robert in de korte tijd dat zij in Parcent wonen, zich hebben geïntegreerd.

Het werd inmiddels lunchtijd en die werd gebruikt in één van de lokale restaurants. Het eten was goed, maar er zijn aanwijzingen, dat de keuken deze grote groep eigenlijk niet aankon. Niettemin kunnen we Svetlana feliciteren voor deze geslaagde rondleiding. Ger Walman bedankte, namens de deelnemers, Svetlana en Robert in een voor hem zo typerende speech, voor alle moeite om deze leerzame dag mogelijk te maken. Hierbij sluit ik mij graag aan.

Don Fredrikz.