Verslag van Xativa

16-12-2018

Busreis Xàtiva op 11 december 2018.

Stipt om 08.30 uur vertrok de volle bus, inclusief de vertegenwoordigers van de Ayutamiento, richting de N332.

De rit ging door een mooi landschap en om 10.30 uur kwamen we in Xàtiva aan. Na een korte pauze vertrokken we om 11.00 uur richting het kasteel van Xàtiva. De rit ging met een klein treintje, omdat de afstand naar dat kasteel en zijn locatie hoog op een berg, lopend een avontuur op zich is. De treinrit ging zowel door het oude als door het nieuwe stadsdeel. Het kasteel is een imposant bouwwerk en bestaat uit het "kleine" kasteel en het "grote". Het heeft een zeer strategische positie.

De oorsprong is Romeins, maar is zowel door de Moren als door Christelijke Europeanen verbouwd; in de bouwstijl is dit herkenbaar. Het heeft meerdere belegeringen ondervonden. In 1707 werd het verzet tegen Fillips V afgestraft met de verwoesting van het kasteel en Xàtiva. De bewoners werden naar La Mancha gedeporteerd. Wij bezochten ook het lokale kunst museum. Als uiting van hun misnoegen over deze daad, is het schilderij van Fillips V ondersteboven in dit museum opgehangen.

IGLESIA COLEGIAL BASÍLICA DE SANTA MARÍA (OOK WEL BEKEND ALS LA SEO)

Deze kerk was vroeger een moskee, maar is nu aan de binnenkant volledig gotisch. Met de bouw werd gestart aan het eind van de 16e eeuw, maar door economische recessie, het uitzetten van de Moriscos (Moren die - in schijn - Christen werden toen de Christenen de Moren versloegen) en de pest werd de bouw lange tijd opgehouden. Daarna is de bouw nog meerdere malen opgehouden door onder andere de Successie oorlog. Met de bouw van de kerktoren werd pas eind 18e eeuw gestart.

Xàtiva is ook de geboorteplaats van 2 pausen van de (beruchte) Borgia familie. 2 Bronzen standbeelden van hun, staan voor de fraaie kerk. Deze kerk is 1 van de grootste in Spanje. Hierna werd een kort bezoek gebracht aan het archeologisch museum. Hier werd uitgebreid aandacht besteed aan een stenen "bak", waarvan de functie nog steeds niet duidelijk is. Op de buitenkant zijn fraaie reliëfs te zien.

Na dit bezoek gingen we naar een restaurant waar we de lunch gebruikten. Dankzij de goede voorbereiding door de promotoren, verliep het uitserveren van de verschillende menu's zonder echte problemen; een hele opgave bij een groep bestaande uit Senioren, waar vergeetachtigheid niet onbekend is en bovendien sommigen ook nog gehoorproblemen hebben.

Na de lunch was er "vrij-te-besteden" tijd. Omdat het siësta tijd was en de winkels dus gesloten waren, werd er wat gewandeld en/of in bars wat gedronken. Om 17.00 uur werd de terugreis naar Calpe ingezet.

De hele dag werden we begeleid door een deskundige, Spaans sprekende, gids. Dankzij de "vertaal vaardigheid" van Hilde Backaert, ging er geen informatie verloren. Mede hierdoor kunnen we terug kijken op een interessante en fijne dag, in een relaxte sfeer.

Dank aan de Promotoren die dit voor ons mogelijk hebben gemaakt. Zie ook bijgaande foto's.

Don Fredrikz.