Petanque

Na een te lange tijd, maar eindelijk is het zover ! De NTCC Petanque club kan van start gaan.

Het bestuur van NTCC heeft zijn rondgang gemaakt in de omgeving en is op een interessante locatie gestoten. Het betreft de gemeentelijke petanque velden gelegen achter de supermarkt LIDL in Calp. (Urb. Enginent II Calp). De toegang is langs Partida Marisol Park, achterom de LIDL.

Op het afgesloten terrein zijn 10 mooie petanque velden aanwezig. Na het verkrijgen van de toegangssleutel van het Ayuntamiento van Calp, via Dirk Offenberg, ben ik enkele malen langs geweest om te zien of er veel bedrijvigheid was. Een beetje vreemd, maar de gemeente houdt zich niet bezig met het beheer of de kalender. Ik kon vaststellen dat er enkel de vrijdagmiddag en dinsdagmiddag beweging is.

Dat blijkt daar een goed georganiseerde petanque club te zijn namelijk de Cercle de Pétanque "Viva Los Amigos Calpe" . De voertaal is het Frans, dus de leden zijn voornamelijk Franstalige Belgen en Fransen. Naar ik hoor hebben ze meer dan 150 leden, iets wat kan kloppen want op de laatste vrijdag voor de strengere Corona maatregelen, waren ze met een 80 tal spelers op het terrein, verspreid over 10 banen. De facto hebben ze het ganse reilen en zeilen op het Petanque terrein onder controle. Maar dat is zeker geen nadeel want het zijn best aangename mensen.

Bij mijn laatste bezoek heb ik contact gezocht met hun voorzitter Jim Demeyere ( 0032 475 25 56 24) en hun secretaris Richard Melchior ( 658 132 935). De ontvangst was aangenaam en toen ze hoorden dat we graag in onderlinge afspraak medegebruik van de velden wilden maken zagen ze geen bezwaren. Aangezien het onderhoud van de terreinen bij hen ligt zijn we in de praktijk als club te gast bij hen, met dien verstande, op de momenten dat het terrein vrij is. Wegens Corona kunnen er maar 5 van de 10 velden gebruikt worden en dus zijn ze momenteel actief de ganse dinsdag en vrijdag.

De Cercle de Pétanque "Viva Los Amigos Calpe" heeft een chalet op het terrein staan die dienst doet als clubhuis/bar en heeft ook terrasmeubels en een toilet.

Dus blijft voor ons momenteel de maandag, woensdag of donderdag. In het verleden speelde de NTCC op maandagmorgen, en dat is ook momenteel de beste keuze. Uiteraard kan dat in overleg later ook op een ander moment.

De voorzichter van de Petanque club zal bij ons eerste bezoek, ons de noodzakelijke huisregels en gebruiken komen uitleggen. Mij schijnt het best dat we bij onze eerste speeldag minstens met een twaalftal mensen zouden aanwezig zijn.

We richten ons op maandag 16 november 2020 indien er genoeg aanmeldingen komen. Dat kan het best op mijn E-mailadres luc.sevenhans@skynet.be 


Wist u trouwens dat petanque in zijn oervorm al vele eeuwen oud is? Destijds werd het al door de oude Grieken gespeeld, maar dan als een krachtspel. Later hebben de Romeinen er meer een behendigheidsspel van gemaakt. Uiteindelijk ontstond de huidige vorm van het spel in 1907 in een plaatsje nabij Marseille.

Maar is het nu petanque of toch jeu de boules? Ik zal u uit de droom helpen; jeu de boules is een verzamelnaam voor alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Petanque is een Provençaalse variant van jeu de boules, een gebied in het zuidoosten van Frankrijk. Beide termen worden vaak als synoniem gebruikt.

En als je een partijtje mee mag spelen en je kunt samen met je aangewezen partner een 6-12 achterstand via 12-12 winnen met 13-12, dan ga je met een tevreden gevoel naar huis.