Petanque

Het speelveld voor petanque van onze club ligt precies tegenover de (hoofd)tribune van FC Calp aan de Av. Pais Valencià; de parkeerplaats van het sportcomplex op, om het voetbalveld heen en je bent er. Iedereen keuvelt gezellig met iedereen, maar even over half elf blaast Desiré op zijn fluitje en neemt hij het woord.

Hij heeft dan al een verdeling gemaakt wie tegen wie speelt en iedereen zoekt zijn of haar speelpartner en een van de acht speelbanen op. Natuurlijk had ik geen boules bij me, maar geen probleem, Desiré heeft altijd wel een paar sets achter de hand. Doorgaans worden twee wedstrijden gespeeld en dan is de tijd al weer om.

Wist u trouwens dat petanque in zijn oervorm al vele eeuwen oud is? Destijds werd het al door de oude Grieken gespeeld, maar dan als een krachtspel. Later hebben de Romeinen er meer een behendigheidsspel van gemaakt. Uiteindelijk ontstond de huidige vorm van het spel in 1907 in een plaatsje nabij Marseille.

Maar is het nu petanque of toch jeu de boules? Ik zal u uit de droom helpen; jeu de boules is een verzamelnaam voor alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Petanque is een Provençaalse variant van jeu de boules, een gebied in het zuidoosten van Frankrijk. Beide termen worden vaak als synoniem gebruikt.

En als je een partijtje mee mag spelen en je kunt samen met je aangewezen partner een 6-12 achterstand via 12-12 winnen met 13-12, dan ga je met een tevreden gevoel naar huis.